Adige Dil Günü Programı

20 Mar

Fakültemiz Çerkez Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı tarafından düzenlenen “Adige Dil Günü Programı" İstiklal Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Programa; Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan Genç, Çerkez Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Nusret Baş, Kafkas Dernekleri Federasyonu Başkanı Yaşar Aslankaya ile Dernek Yönetim Kurulu Üyeleri, Düzce Halk Eğitim Merkezi Müdürü İlhan Çetin, Araştırmacı Yazar Nahit Serbes, öğretim elemanlarımız, davetli konuklar ve öğrencilerimiz katıldı.
Programda, ilk Çerkez alfabesini ve kitabını hazırlayan eğitimci ve dilbilimci Bersey Wumar’ın hayat hikayesi paylaşılarak O’nun Çerkez diline ve kültür hayatına yaptığı katkılar anlatıldı.
Programın açılışında konuşan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan Genç, Üniversitemizin Kafkas Dilleri ve Kültürleri Bölümü’nü açarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiğini söyledi. Bu bölümünün açılmasında yoğun emek harcayan Üniversitemizin Kurucu Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu ve Adige Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rashid Khunagov’a teşekkür eden Prof. Dr. İlhan Genç, bölümden mezun olan öğrencilerimizi Halk Eğitim Merkezlerinde öğretmenlik yaparken görmekten dolayı da gurur duyduğunu ifade etti.
Davetli konukların konuşmalarıyla devam eden programda, öğrencilerimiz Çerkez dilinde şiir ve şarkılar söyleyerek programa renk kattı. Adige Cumhuriyeti Devlet Tiyatro Sanatçısı Kukan Murat’ın tek kişilik oyununun sergilendiği etkinlikte, Çerkez kültürüne ait folklor gösterileri de ilgi ve beğeniyle takip edildi.
Adige Dil Günü Programı, Çerkez dili ve kültürüne katkı yapanlara teşekkür belgelerinin takdim edilmesiyle son buldu.